Typy kulinarne (konsumpcyjne)
 
 

TYP A – SAŁATKOWY

              miąższ zwięzły, nierozpadający się po ugotowaniu lub smażeniu. Nadaje się na sałatki, konserwy,
              smażone ziemniaki i do zup.

TYP B – OGÓLNOUŻYTKOWY

              miąższ lekko pęka po ugotowaniu. Ziemniaki tego typu najczęściej spożywamy gotowane do obiadów.

TYP C – MĄCZYSTY

             miąższ suchy, wyraźnie mączysty, rozsypujący się po ugotowaniu. Ziemniaki tego typu polacane  
             najczęściej na puree, pyzy, placki ziemniaczane, frytki.

TYP D – BARDZO MĄCZYSTY
 

Poza tym występują jeszcze typy mieszane AB, BC, B-BC, łączące cechy dwóch typów.

 

 
63-600 Kępno, ul. Wojska Polskiego 34
tel./fax.: 62 78 23316, mobile: 693 90 96 29
e-mail: info@ziemniakisadzeniaki.pl

Witryna wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celach sesyjnych oraz statystycznych.
Więcej informacji w polityce prywatności.

 Realizacja: new4mat.com Sp. z o.o.
ADMINISTRACJA n4CMS