Placki ziemniaczane
 
 

Foto
 Składniki dla 4 osób:
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 z±bki czosnku
  • 2 jajka
  • 3 łyżki m±ki pszennej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Wykonanie:
Ziemniaki, cebulę i czosnek obrać a następnie zetrzeć na tarce o małych otworach. Wylać masę na sitko ustawione na naczyniu. Lekko odcisn±ć. Ziemniaki wymieszać z roztrzepanymi jajkami i m±k±. Z naczynia, nad którym odcedzali¶my ziemniaki odlać delikatnie sok, zostawiaj±c na dnie m±kę ziemniaczan±. M±kę tę dodać do masy. Doprawić do smaku sol± i pieprzem. Smażyć na złoty kolor.
Uwaga: Aby masa ziemniaczana nie ciemniała niektórzy dodaj± do niej łyżkę ¶mietany lub gęstego jogurtu.

Do w/w przepisu należy użyć ziemniaków typu kulinarnego C lub BC, np. Augusta, Honorata, Jurata, Tajfun.
 

 
63-600 Kępno, ul. Wojska Polskiego 34
tel./fax.: 62 78 23316, mobile: 693 90 96 29
e-mail: info@ziemniakisadzeniaki.pl

Witryna wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celach sesyjnych oraz statystycznych.
Więcej informacji w polityce prywatności.

 Realizacja: new4mat.com Sp. z o.o.
ADMINISTRACJA n4CMS